Dansende bønder funnet under Bispegata i Oslo


 

Skrevet av Mari Dyrstad Hartvigsen

 

I NIKUs pågående utgravninger i forkant av Bane NORs utbygging av Follobanen i Oslo er det funnet to keramikkskår fra samme type krukke: Bauerntantz-Krüge. Krukken ble produsert i Raeren, som ligger i dagens Belgia, nær grensen til Tyskland.

 

Bondedans

Figur 1: Bauerntantz-Krüge (Peasants’ Dancing Jug). Bilde med tillatelse fra Nasjonalmuseet, foto Frode Larsen. http://samling.nasjonalmuseet.no/no/object/OK-09625

 

I andre halvdel av 1500-tallet begynte pottemakere å produsere krukker med sylindrisk midtparti som gjorde det mulig å dekorere med friser (se figur 1). Frisene viser både religiøse og profane scener/motiver. Keramikkskårene fra Oslo viser dansescener, «bondedans», og kan knyttes til denne krukketypen fra Raeren.

 

Det ene skåret (se figur 2) viser overkroppen til to dansende mennesker med inskripsjonen «U MUS DAPER BL» som kommer fra strofen «GERHET DU MUS DAPER BLASEN». Det andre skåret viser underkroppen til to dansende mennesker. Skårene ble ikke funnet sammen, men er trolig fra samme tid.

 

Raeren-keramikk_12

Figur 2: To skår fra Bauerntantz-Krüge. Funnet under utgravning i Bispegata (Follobaneprosjektet). Foto: Kristine Ødeby/NIKU

 

NIKU i Bergen fant et lignende skår i forbindelse med utbyggingen av BIRs bossnett-system på Nordnes, med det religiøse motivet «Susanna og de eldre».

 

Kilder:

Adler, Beatrix. 2005. Early Stoneware Steins from the Les Paul Collection: A Survey of All German Stoneware centers 1500 to 1850. Krüger Duck Vorlag, Dillingen-Saar

 

Töpferei Museum Raeren:

http://toepfereimuseum.org/Raerener-Steinzeug/Steinzeug-der-Renaissance

 

Bilder:

Najonalmuseet, inventarnummer – OK-09625

(http://samling.nasjonalmuseet.no/no/object/OK-09625)

Om egilbauer

Prosjektleder Follobaneprosjektet
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Dansende bønder funnet under Bispegata i Oslo

  1. Erlend Nordlie sier:

    Vi har et par fragmenter med dansende bønder funnet i 2015 også, fra område D1! Dessverre funnet i en litt usikker kontekst i overgangen fra moderne masser til middelalderske kulturlag. Jeg er usikker på om vi endte opp med å katalogisere dem i og med den litt tvilsomme konteksten, sjekk hvis dere er nysgjerrige! Det er ikke mange fragmenter med en slik datering fra D1.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s