NIKU på Oslo Middelalderfestival 2016


Siste helga i mai ble Oslo Middelalderfestival arrangert på Akershus festning. NIKU-arkeologene Erlend Nordlie, Kristina V. Birkelund, Kristine Ødeby og Tharald Bull Strømnes deltok på lørdag og søndag og kunne lokke med vaskeekte middelalder!

IMG_20160529_150254

Tharald Bull Strømnes klar til formidling på NIKUs stand!

Vi hadde med oss gjenstander funnet under utgravningene på Follobaneprosjektet, verktøy som vi bruker i arbeidet samt plakater og bilder som viste bygninger og andre konstruksjoner. NIKUs bod var svært godt besøkt, og folk var interessert i alt vi hadde med og kunne fortelle. De voksne var mest interessert i selve gjenstandene. Barna var interessert i hvordan det er å jobbe som arkeolog og hvordan tingene vi har funnet ble brukt og fungerte.

image-0.02.01.02880e5bbdb5d588bc68195e9d24369a111716043d311e7e42e6a5ae50fd8079-V

Kristina V. Birkelund forteller engasjerte tilhørere om gjenstander fra middelalderens Oslo.

Vi snakket om utstyret vi bruker når vi graver (alt fra graveskje til gravemaskin) og hvordan vi dokumenterer det vi finner – blant annet med mange digitale verktøy og metoder. Vi snakket sammen med barn og voksne om hvordan man kokte grøt i klebersteinsgryte, hvordan et lagget kar så ut, hvordan man lager en beinkam, hvordan middelalderens hus så ut, hvordan man kan datere treverk ved hjelp av dendrokronologidatering og mye, mye mer. Ikke minst snakket vi om bevaring av arkeologiske gjenstander og hvordan organiske funn fra middelalderen kan se så «nye» ut.

Det var to flotte dager på Akershus festning! NIKU ønsker å rette en stor takk til arrangørene av Oslo Middelalderfestival 2016.

IMG_20160529_172010

NIKUs arbeid på Middelalderfestivalen er over, og Tharald sykler tilbake med arkeologiske gjenstander og utstyr. NIKUs feltsykkel er en attraksjon i seg selv!

Skrevet av Kristina V. Birkelund og Egil Lindhart Bauer

Om egilbauer

Prosjektleder Follobaneprosjektet
Dette innlegget ble publisert i Arkeologi. Bokmerk permalenken.

1 svar til NIKU på Oslo Middelalderfestival 2016

  1. Petter Molaug sier:

    Det er ingen tvil om at NIKUs formidling av funn og resultater fra Follobaneutgravningene var populært, og prosjektledelsen ønsker reprise til neste år!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s