Lost and found – 700 år etter.


Stefan Bakke, arkeolog på Follobaneprosjektet i middelalderbyen i Oslo, gjorde et artig funn i dag: en lærpung! Pungens åpning er snurpet sammen og har vært lukket med en tråd, men denne tråden er fullstendig bortråtnet. Pungen må ha blitt mistet for mer enn 700 år siden, og siden den fremdeles er lukket, er det sannsynlig at det ligger noe inni den. Men hva?

IMG_6203

Når man snur pungen rundt, kan man se et tydelig firkantet avtrykk på undersiden. Dette avtrykket må være fra en eller flere gjenstander inni pungen. Ut fra vekta alene er det vanskelig å bedømme hva pungen inneholder. Dersom det skulle vise seg å være mynter, vil disse kunne gi en god datering for pungen og for laget hvori den ble funnet.

IMG_6204

Pungen er liten, kun 6 cm i diameter slik den nå ligger flatpresset. Betyr den lille størrelsen at det er noe dyrebart som ble oppbevart i den? Hva som ligger i pungen får vi trolig svar på i løpet av kort tid; den er nemlig fraktet til NIKUs kontorer, hvor vi skal ta røntgenbilde av den.

Fortsettelse følger!

Om egilbauer

Prosjektleder Follobaneprosjektet
Dette innlegget ble publisert i Arkeologi, Gamlebyen i Oslo og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

9 svar til Lost and found – 700 år etter.

 1. Middelalderbyen Oslo sier:

  Så spennende, gleder meg til fortsettelsen!

  Setter forresten stor pris på disse små arkeologidryppene ☺

  Med vennlig hilsen

  Ann-Katrin Olsen
  Middelalderbyen Oslo – Ladegården

  Liker

 2. Tom Arild Antonsen sier:

  Ser ut til at den er fra 1250 – 1300 tallet en gang. Firkanten kan jo være en «klipping». D.v.s. en mynt som er slått på et firkantet stykke metall. Blir spennende å se…

  Liker

 3. Jonas Nordby sier:

  Blyamuletter, små brettede blyplater, gjerne med runer, har man ment kunne bæres i skinnpung. Om dette skulle være en slik er det dessverre ikke mye til hjelp for dateringen, men et viktig innblikk i bruken av slike amuletter. Ha i så fall øynene åpne for planterester og annet organisk materiale i pungen.

  Liker

 4. Asgeir s pettersen sier:

  Tipper også på at det er et Runebrev i Bly

  Liker

 5. Anonym sier:

  Bare det ikke er trikkesjetong for Ekebergbanen

  Liker

 6. Vidvandre sier:

  Ble ikke denne åpnet «Live» på NRK? Finner dessverre ikke linken …

  Liker

 7. egilbauer sier:

  Pungen er ikke åpnet, men den ble tatt røntgen av under live-opptak fra Aftenposten Osloby. Her er link til videosaken: http://www.osloby.no/nyheter/Skinnpungen-live—Rontgenbildene-gir-ikke-noe-klart-svar-8024012.html

  Liker

 8. Egil sier:

  En samling sterkt korroderte brakteater e.a. mynt, og kanskje noe skrapsølv. Gjetting etter at jeg så filmen av takingen med røntgenbildene av lærpungen. Myntene er nok sterkt korroderte p.g.a. lavt sølvinnhold, og også fordi de elektrolyttisk har influert på hverandre i nedgravd tilstand (de ligger hulter til bulter oppå hverandre). En samling grønn myntgugge av korrosjonsprodukter som dekker løvtynne, knappest identifiserbare brakteater. Er så nysgjerring at jeg holder på å sprekke!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s