En bueskytter fra middelalderens Oslo


Illustrasjon av bueskyttere med armbeskytter i det engelske "The Luttrell Psalter" (1320-1340).

Illustrasjon av bueskyttere med armbeskytter i det engelske «The Luttrell Psalter» (1320-1340).

Innimellom hundrevis av sko og skorester som jeg er i gang med å vaske fra ‘Arkeologigropa’ på Follobaneprosjektet, fant jeg noe helt annet. Et spennende funn dukket plutselig opp: en armbeskytter i lær for en bueskytter! Lærstykket er 15 centimeter langt, og er bredere i ene enden; den som skal sitte lengst fra håndleddet. Armbeskytteren har et avlangt stykke påsydd på langs. Dette var antakeligvis sydd på som et ekstra lag med beskyttelse mot slag fra buestrengen.

Det er laget hull langs begge kantene av lærstykket, og det er bevart løkker av lærreimer som går gjennom disse. Armbeskytteren har antakelig vært festet ved å trekke flere reimer gjennom løkkene og stramme til på oversiden av armen.

Armbeskytteren er funnet i et lag som antakeligvis er akkumulert på 1200-tallet. Kanskje tilhørte den en birkebeiner eller bagler som var med i Slaget om Oslo 21. april 1240? Skriftlige kilder nevner at det var bueskyttere med i dette slaget.

Hanne Mette Rendall (funnansvarlig for Arkeologigropa på Follobaneprosjektet)

Armbeskytteren, slik den ser ut etter å ha blitt vasket. Den opprinnelig påsydde forsterkningen satt ikke lenger fast på armbeskytteren siden det trolig var brukt en tynn tråd som er blitt helt nedbrutt i løpet av de 800 årene gjenstanden lå i jorda. Det ene hjørnet av armbeskytteren er brettet inn på grunn av måten gjenstanden lå i laget som den ble funnet i.

Armbeskytteren, slik den ser ut etter å ha blitt vasket. Den opprinnelig påsydde forsterkningen sitter ikke lenger fast på armbeskytteren siden det trolig var brukt en tynn tråd som er helt nedbrutt i løpet av de 800 årene som gjenstanden lå i jorda. Det ene hjørnet av armbeskytteren (oppe til venstre i bildet) er brettet inn på grunn av måten gjenstanden lå da den ble funnet. Foto: Egil Lindhart Bauer, NIKU.

Om egilbauer

Prosjektleder Follobaneprosjektet
Dette innlegget ble publisert i Arkeologi, Gamlebyen i Oslo og merket med , . Bokmerk permalenken.

4 svar til En bueskytter fra middelalderens Oslo

 1. egilbauer sier:

  Jeg hadde en interessant diskusjon med buemaker Ivar Malde om funnet. Han påpekte viktigheten av at buestrengen ikke må henge seg opp i armbeskytteren eller den påsydde forsterkningen. Dette ville kunne påvirke skuddet i så stor grad at man kanskje ikke treffer målet. Lærreimene i «albueenden» tyder imidlertid på at man ville kunne klare å feste armbeskytteren relativt godt inntil armen. Forsterkningen ligger også tett inntil hoveddelen av læret.

  Liker

 2. olaonsrud sier:

  I standardutrustningen for en hirdmann, gjest eller kjertesvein inngår i følge hirdlovene bue og piler som standardutrustning. Slik sett var det alltid bueskyttere med der kongens hird kjempet. Hvor vidt de trengte armbeskytter er et annet spørsmål. Har du langermet våpentrøye (tykt linplagg, aketon) som også var standardutrustning for de fleste proffe soldater, vil den gi mer enn nok beskyttelse mot buestrengen uten noe fare for at den vil henge seg opp.

  Liker

 3. Tilbaketråkk: Lærfunn fra middelalderens Oslo | NIKUs arkeologiblogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s