Middelalderfunn i Tønsberg


Siden mai 2009 har NIKU distriktskontor Tønsberg overvåket gravingen for Fjernvarme, og den arkeologiske delen av prosjektet er nå inne i sin tredje sesong. NIKU skal overvåke gravingen av fjernvarmetraseen i middelalderbyen, og skal dokumentere eventuelle automatisk fredede kulturminner som fremkommer under gravingen. I år skal det graves i deler av Møllegaten, Storgaten og i Håkon gamles gate. Ett team på to arkeologer skal følge gravingen av fjernvarmetraseen. I tillegg skal et team på ytterligere tre arkeologer foreta en utgravning utenfor Øvre Langgate 65 hvor fjernvarmetraseen kommer i konflikt med Peterskirkens kirkegård.

Fjernvarmegrøften i Møllegaten syd

Siden april har arkeologene overvåket gravingen i Møllegatens sørligste del. Denne omfatter strekningen mellom Storgaten og Nedre Langgate, og grøften skal være 1,2 m bred, 1-1,4 m dyp og ca 70 m lang. I middelalderen lå dette området nær sjøen, og tidligere undersøkelser i nærområdet har avdekket rester av laftede trebygninger, jord- og sandlag inneholdende gjenstander samt trelagte gater fra denne perioden. Muligheten for å påtreffe liknende kulturminner i fjernvarmetraseen var derfor stor.

Så langt har det blitt gjort flere interessante funn fra middelalderen. Ca 1 meter under overflaten avdekket arkeologene et dekke av treplanker som trolig representerer gulvet i en bygning. Det antatte tregulvet bestod av brede og solide planker, og er sannsynligvis fra 1300-tallet. Bygningen har på denne tiden ligget nær bryggen, og kan være rester av en sjøbod.

Gulv i en bygning fra middelalderen

I de middelalderske jordlagene har det blitt avdekket flere gjenstander som dateres til middelalderen. Blant funnene er en rund gjenstand av gevir eller horn som trolig er en spillebrikke. Den er dekorert med punktsirkler og er gjennomhullet i midten, og har trolig blitt brukt i brettspill. I jordlagene er det også funnet et bryne, en kam laget av gevir eller bein samt ulike metallbeslag. Gjenstandene lå i et jordlag som er tolket som en utfylling, og har trolig vært kastet som avfall.

Bryne samt et metallbeslag av ukjent funksjon

Dette innlegget ble publisert i Arkeologi og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s